Archive for lipca 2013
Tłuszcz w diecie – diabeł wcielony?
Tłuszcz uchodzi za wroga
wszelkich diet i zdrowych nawyków żywieniowych. Unikamy go chcąc
stracić nadmiar kilogramów i wyeliminować ryzyko różnego rodzaju
chorób. Tłuszcze są według nas zbędnym, niezdrowym dodatkiem do
tego, co spożywamy. Nasz negatywny stosunek do tłuszczu to jeden z
największych błędów, które popełniamy chcąc podążać drogą
zdrowego trybu życia. Tłuszcze są niezastąpione w zdrowej,
zbilansowanej diecie! Tłuszcze to lipidy – cząsteczki złożone,
zwane kwasami tłuszczowymi, spełniające bardzo ważne funkcje w
naszym organizmie. Gdyby wyeliminować całkowicie tłuszcze z diety,
funkcjonowanie naszego ciała byłoby niemożliwe. Należy jedynie
wyselekcjonować odpowiednie rodzaje tłuszczy i spożywać je we
właściwych ilościach.
Jakie funkcje pełnią
tłuszcze w naszej diecie?
Przede wszystkim są
źródłem energii. Przy dużym wysiłku fizycznym energia
dostarczana nam przez węglowodany i białka jest niewystarczająca.
Tłuszcze pomagają także utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała.
To właśnie dlatego zimą częściej niż latem mamy ochotę na
tłuste potrawy. Dzięki tłuszczom zawartym w naszych posiłkach
szybciej czujemy sytość i później stajemy się głodni. Tłuste
dania hamują wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu
pomagają zapobiegać wrzodom i zgadze. Tłuszcz stanowi „materiał
zapasowy” naszego organizmu, który jest niezwykle przydatny
szczególnie, gdy z jakiś przyczyn nie możemy spożywać posiłków,
np. przed i po zabiegu operacyjnym. Poza tym niektóre witaminy (A,
D, E i K) rozpuszczają się tylko w tłuszczach a niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) odpowiedzialne są za wygląd
włosów i skóry. Poza tym nnkt pomagają pozbyć się z organizmu
cholesterolu transportując go z wątroby z pomocą żółci.
Jakie tłuszcze wybrać?
Najzdrowsze są tłuszcze
jednonienasycone. Znajdziemy je w rybach, orzechach, oliwie z oliwek
i oleju lnianym. Kwasy tłuszczowe zawarte w tych produktach wpływają
na lepszą kondycję włosów i skóry, dodają energii i poprawiają
kondycję.
Mięso i produkty smażone na głębokim oleju nie zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. |
Należy unikać
nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają je słodycze, gotowe
posiłki, produkty smażone na głębokim oleju i tłuszcze
pochodzenia zwierzęcego, te zawarte w mięsie. Mogę one przyczynić
się do powstania otyłości i miażdżycy.
Dzięki naczyniom
Eco-Vital możecie ograniczyć ilość spożywanych kwasów
tłuszczowych nasyconych. W garnkach i na patelniach Eco-Vital smażyć
można bez użycia tłuszczu, unikając przywierania potrwa do dna.
Ryby zawierają wiele zdrowych kwasów tłuszczowych. |
Ile tłuszczu powinno się
spożywać?
W codziennej diecie
tłuszcz powinien stanowić około 20-30% dziennego zapotrzebowania
energetycznego człowieka. Dawka tłuszczu w diecie zdrowego
człowieka waha się w zależności od trybu życia, przede wszystkim
od ilości aktywności fizycznej, której oddajemy się każdego
dnia. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, pracujące w biurze,
nie uprawiające dużo sportu powinny spożywać mniej tłuszczy niż
te pracujące fizycznie i prowadzące aktywny tryb życia.
Sól – co z nią nie tak?
Sól, której używamy na co dzień w kuchni to niemal czysty chlorek sodu, związek o wzorze NaCl. W sklepie kupić możemy sól kamienną lub jej oczyszczoną wersję – sól warzoną. Coraz modniejsza w ostatnim czasie staje się również sól morska. Jak się okazuje sól morska z powodzeniem zastąpić może zwykłą, jodowaną sól kuchenną. Mało tego – bez obaw możemy nazwać ją jej zdrowszym zamiennikiem. Sól morska zawiera niemalże wszystkie pierwiastki występujące na ziemi. Brzmi dość groźnie, ale substancje, które znajdują się w soli morskiej w znaczących ilościach to niezbędne naszemu organizmowi związki mineralne. Nie bójmy się więc – spożywając sól morską nie zaczniemy nagle świecić.
Większość z nas dodaje sól do każdej potrawy, znajdujemy ją też w większości produktów dostępnych na sklepowych półkach. Nie wyobrażamy sobie posiłku bez soli, która stała się „naturalnym” wzmacniaczem smaku naszych dań. Sól jest też świetnym środkiem konserwującym, dlatego w wędlinach, gotowych daniach i przydrożnych barach używana jest często bez umiaru.
Dlaczego sól nam szkodzi?
Nadmierna ilość soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Nie brzmi to jak zdrowotna katastrofa, wyobrażamy sobie spuchnięty kostki - „da się przeżyć, a słony popcorn w kinie sam się nie zje”. Zatrzymywanie wody przez nasze ciało nie jest jednak tak błahą sprawę, jak mogłoby się wydawać. Zjawisko to powodować może nadciśnienie tętnicze i przyczynić się do wystąpienia udaru mózgu. Sól powoduje uszkodzenie błony śluzowej żołądka, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka. Przez nadmierną ilość soli w diecie wydalamy z organizmu zbyt dużo wapnia, co może skończyć się kamieniami nerkowymi. Wysokie stężenie sodu w surowicy krwi może prowadzić do hipernatremii, która objawia się najpierw silnym uczuciem pragnienia, wielomoczem, nocnym oddawaniem, utratą łaknienia, sennością a w późniejszym stadium mdłościami, wymiotami, podnieceniem i zwiększoną pobudliwością mięśni z możliwością wystąpienia drgawek, porażenia oddechu i zgonu.
Potrzeba niewiele, aby pozbyć się soli! |
Da się bez soli? Jak?
Skoro sól jest tak szkodliwa, czy da się całkowicie wykluczyć ją z naszej diety? Nie, nie da się i nie powinno. Niedobór sodu i chloru w organizmie jest mało prawdopodobny. Może nastąpić wskutek nadmiernego pocenia się, zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego albo nerek. Ilość soli, jaką powinniśmy dziennie spożywać różni się w zależności od wieku, wagi i trybu prowadzonego przez nas życia. Z pewnością nie należy przekraczać dawki około jednej łyżeczki soli dziennie. Zwracajmy też uwagę na to, co kupujemy. Produkty takie jak słone paluszki, solone chipsy, kostki bulionowe, solone popcorn i frytki zawierają niepotrzebny nadmiar soli – unikajmy ich zatem.
Najlepszym rozwiązaniem w celu pozbycia się nadmiaru soli w naszej diecie jest przygotowywanie posiłków samemu. Bierzcie zatem naczynia Eco-Vital w dłoń i działajcie!
Cukier
Na przekór nazwie naszego bloga, pierwszy merytoryczny post będzie traktował o cukrze.
Nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest mile widzianym składnikiem diety. Niestety dzisiaj mamy z nim do czynienia w niemalże każdym produkcie, począwszy od napojów, przez pieczywo, na słodyczach skończywszy. Cukier uwielbiają dzieci i dorośli. W Stanach Zjednoczonych powstają programy, które mają na celu ograniczenie sprzedaży słodyczy dzieciom i wprowadzenia całkowitego zakazu ich sprzedaży w sklepikach szkolnych. Wśród naukowców podnoszą się głosy, że cukier uzależnia bardziej niż najsilniejsze narkotyki.
Skąd bierze się cukier w naszej diecie?
Polak zjada średnio 42 kilogramy cukru rocznie. Tak zwane cukry dodane (np. glukoza, fruktoza i sacharoza) są obecne niemal we wszystkich produktach. Nasz organizm przywykł do cukru i coraz bardziej go pożąda. Często spożywamy cukier nie będąc tego świadomym. Producenci słodkich napojów gazowanych posuwają się do paskudnych podstępów, aby sprzedać jak najwięcej swoich produktów. Napoje te zawierają sporo soli, aby zwiększyć pragnienie oraz substancje przeczyszczające i moczopędne. Smak soli można ukryć jedynie za pomocą gigantycznej dawki cukru. Poza tym wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez deseru bądź innej przekąski niż baton z karmelem i czekoladą. Przechodząc przez różnego rodzaju diety, największym problemem dla większości z nas jest zrezygnowanie ze słodkości.
Dlaczego zatem uwielbiany przez nas cukier jest tak szkodliwy?
Nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest mile widzianym składnikiem diety. Niestety dzisiaj mamy z nim do czynienia w niemalże każdym produkcie, począwszy od napojów, przez pieczywo, na słodyczach skończywszy. Cukier uwielbiają dzieci i dorośli. W Stanach Zjednoczonych powstają programy, które mają na celu ograniczenie sprzedaży słodyczy dzieciom i wprowadzenia całkowitego zakazu ich sprzedaży w sklepikach szkolnych. Wśród naukowców podnoszą się głosy, że cukier uzależnia bardziej niż najsilniejsze narkotyki.
Skąd bierze się cukier w naszej diecie?
Polak zjada średnio 42 kilogramy cukru rocznie. Tak zwane cukry dodane (np. glukoza, fruktoza i sacharoza) są obecne niemal we wszystkich produktach. Nasz organizm przywykł do cukru i coraz bardziej go pożąda. Często spożywamy cukier nie będąc tego świadomym. Producenci słodkich napojów gazowanych posuwają się do paskudnych podstępów, aby sprzedać jak najwięcej swoich produktów. Napoje te zawierają sporo soli, aby zwiększyć pragnienie oraz substancje przeczyszczające i moczopędne. Smak soli można ukryć jedynie za pomocą gigantycznej dawki cukru. Poza tym wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez deseru bądź innej przekąski niż baton z karmelem i czekoladą. Przechodząc przez różnego rodzaju diety, największym problemem dla większości z nas jest zrezygnowanie ze słodkości.
Dlaczego zatem uwielbiany przez nas cukier jest tak szkodliwy?
W przypadku cukru nie zawartość kaloryczna stanowi główny problem. Problem polega na tym, że cukier jest sam z siebie „trucizną”. Chodzi o to, w jaki sposób nasz organizm go przyswaja. Inne związki np. glukoza z chleba czy ziemniaków podlega metabolizmowi w każdej komórce naszego ciała, cukier jest przetwarzany głównie w wątrobie. Tak jak alkohol, który jest sfermentowanym cukrem. Przez to wątroba jest zbyt obciążana, co może wywołać jej otłuszczenie.
Zdrowe odżywianie – dlaczego warto?
„Zero soli, zero tłuszczu” bierze
sobie za cel propagowanie zdrowego żywienia wśród wszystkich,
którzy pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe i dowiedzieć się
więcej na temat tego, jak dbać o swoje zdrowie dzięki codziennej
diecie.
Po pierwsze powinniśmy odpowiedzieć
sobie na pytanie: dlaczego warto zdrowo się odżywiać? (co do tego,
że warto chyba nikt z nas nie ma wątpliwości...)
Większość chorób naszych czasów,
tzw. chorób cywilizacyjnych, powodowana jest brakiem ruchu,
„obżeraniem się” lub niedoborem witamin i minerałów. Wszystko
to sprowadzić można do niewłaściwego stylu życia, którego lwią
część stanowi zbilansowana, zdrowa dieta.
Przede wszystkim więc odżywiamy się
prawidłowo, aby jak najdłużej pozostać zdrowym i cieszyć się
życiem pełnym energii. Wiele chorób takich jak miażdżyca,
cukrzyca czy awitaminoza bierze swój początek w niewłaściwej
diecie, której zmiana może uchronić nas przed przykrymi
konsekwencjami tych przypadłości.
Mówi się dziś, że „zdrowie jest
sexy”. Odżywiajmy się zdrowo, aby atrakcyjnie wyglądać i
podobać się samym sobie. Właściwe odżywianie przyczynia się do
tego, że wyglądamy na wypoczętych i zadowolonych z życia. Możemy
przypomnieć sobie, jakie samopoczucie mamy po wielkiej, tłustej
uczcie a jakie po lekkim, zdrowym posiłku. Ja znam doskonale obydwa
te stany i zdecydowanie wybieram ten, który dodaje mi energii i nie
sprawia, że jestem ospała i pozbawiona życia – niskokaloryczne,
smaczne i świeże danie.
Dzięki odpowiedniej diecie lepiej
pracuje nasz cały organizm, przede wszystkim nasz mózg. Dobrze
dotleniony i odżywiony organ pracuje lepiej i wydajniej. Właściwa
dieta może przyczynić się do tego, że jesteśmy bardziej
kreatywni i błyskotliwy a rozwiązywanie trudnych problemów
przychodzi nam łatwiej. Odpowiednią dietą nie „zaśmiecamy”
naszego mózgu, dzięki czemu zachowujemy jasność myślenia.
Zdrowe odżywianie to inwestycja na
przyszłość. Skutki palenia, tłustego jedzenia czy używania
nadmiernej ilości soli odczuć możemy dopiero po wielu latach,
dlatego na co dzień wydaje nam się, że są to nieszkodliwe
„grzeszki”. W rzeczywistości jednak niezdrowe nawyki mogą
okazać się katastrofalne w skutkach. Im więcej teraz
„zainwestujemy” w zdrową dietę, tym większe profity z tego
tytułu czerpać będziemy w przyszłości.
Lista argumentów za zdrowym
odżywianiem mogłaby ciągnąć się jeszcze przez wiele wersów
tego posta. Każdy z nas myśli o zdrowym o jedzeniu z innych
powodów, nie boję się zatem stwierdzić, że ilu jest nas –
zwolenników właściwej diety – tyle powodów, dla których
postanowiliśmy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania.