Unknown
On wtorek, 23 lipca 2013
Tłuszcz uchodzi za wroga
wszelkich diet i zdrowych nawyków żywieniowych. Unikamy go chcąc
stracić nadmiar kilogramów i wyeliminować ryzyko różnego rodzaju
chorób. Tłuszcze są według nas zbędnym, niezdrowym dodatkiem do
tego, co spożywamy. Nasz negatywny stosunek do tłuszczu to jeden z
największych błędów, które popełniamy chcąc podążać drogą
zdrowego trybu życia. Tłuszcze są niezastąpione w zdrowej,
zbilansowanej diecie! Tłuszcze to lipidy – cząsteczki złożone,
zwane kwasami tłuszczowymi, spełniające bardzo ważne funkcje w
naszym organizmie. Gdyby wyeliminować całkowicie tłuszcze z diety,
funkcjonowanie naszego ciała byłoby niemożliwe. Należy jedynie
wyselekcjonować odpowiednie rodzaje tłuszczy i spożywać je we
właściwych ilościach.
Jakie funkcje pełnią
tłuszcze w naszej diecie?
Przede wszystkim są
źródłem energii. Przy dużym wysiłku fizycznym energia
dostarczana nam przez węglowodany i białka jest niewystarczająca.
Tłuszcze pomagają także utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała.
To właśnie dlatego zimą częściej niż latem mamy ochotę na
tłuste potrawy. Dzięki tłuszczom zawartym w naszych posiłkach
szybciej czujemy sytość i później stajemy się głodni. Tłuste
dania hamują wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu
pomagają zapobiegać wrzodom i zgadze. Tłuszcz stanowi „materiał
zapasowy” naszego organizmu, który jest niezwykle przydatny
szczególnie, gdy z jakiś przyczyn nie możemy spożywać posiłków,
np. przed i po zabiegu operacyjnym. Poza tym niektóre witaminy (A,
D, E i K) rozpuszczają się tylko w tłuszczach a niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) odpowiedzialne są za wygląd
włosów i skóry. Poza tym nnkt pomagają pozbyć się z organizmu
cholesterolu transportując go z wątroby z pomocą żółci.
Jakie tłuszcze wybrać?
Najzdrowsze są tłuszcze
jednonienasycone. Znajdziemy je w rybach, orzechach, oliwie z oliwek
i oleju lnianym. Kwasy tłuszczowe zawarte w tych produktach wpływają
na lepszą kondycję włosów i skóry, dodają energii i poprawiają
kondycję.
![]() |
Mięso i produkty smażone na głębokim oleju nie zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. |
Należy unikać
nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają je słodycze, gotowe
posiłki, produkty smażone na głębokim oleju i tłuszcze
pochodzenia zwierzęcego, te zawarte w mięsie. Mogę one przyczynić
się do powstania otyłości i miażdżycy.
Dzięki naczyniom
Eco-Vital możecie ograniczyć ilość spożywanych kwasów
tłuszczowych nasyconych. W garnkach i na patelniach Eco-Vital smażyć
można bez użycia tłuszczu, unikając przywierania potrwa do dna.
![]() |
Ryby zawierają wiele zdrowych kwasów tłuszczowych. |
Ile tłuszczu powinno się
spożywać?
W codziennej diecie
tłuszcz powinien stanowić około 20-30% dziennego zapotrzebowania
energetycznego człowieka. Dawka tłuszczu w diecie zdrowego
człowieka waha się w zależności od trybu życia, przede wszystkim
od ilości aktywności fizycznej, której oddajemy się każdego
dnia. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, pracujące w biurze,
nie uprawiające dużo sportu powinny spożywać mniej tłuszczy niż
te pracujące fizycznie i prowadzące aktywny tryb życia.