Unknown
On poniedziałek, 16 września 2013

Mowa
oczywiście nie o smaku, ale o jej pozytywnym działaniu,
udowodnionym zresztą naukowo. Gorzka czekolada zawiera więcej
przeciwutleniaczy niż owoce, przez co wpływa korzystnie na nasz
system odpornościowy.
Z przeprowadzonych badań wynika, że
antyoksydanty skutecznie zapobiegają wielu chorobom oraz opóźniają
procesy starzenia. W szczególności powinni ją spożywać
mieszkańcy dużych miast, którzy są bardziej narażeni na
działanie szkodliwych wolnych rodników. Wszelkie przeciwutleniacze
neutralizują ich negatywne działanie. Warto również zwrócić
uwagę na liczby:
- 228 mg magnezu (zawartych jest w 100 g gorzkiej czekolady);
- 720 mg potasu;
- 12 g błonnika.
Gorzka
czekolada stanowi także bogate źródło fosforu i cynku oraz kwasów
omega-6. Ponadto po jej zjedzeniu stężenie glukozy w naszych
organizmach rośnie dużo wolniej niż wskutek jedzenia pokarmów
bogatszych w cukier.

Dla
ciekawostki dodam, że gorzka czekolada może mieć działanie...
odchudzające! Jak to możliwe? Spowalnia trawienie i wywołuje
uczucie sytości, dzięki czemu spożywamy nieco mniej kalorii niż
zwykle. Co odróżnia gorzką czekoladę od reszty? Wysoka zawartość
kakao w zamian za cukier. Jeżeli koniecznie decydujemy się nawet na
czekoladę mleczną, warto kupić taką, której 70 % składu będzie
stanowiła miazga kakaowa.