- Home »
- karotenoidy , owoce , warzywa , zdrowie »
- Karotenoidy - pomaluj swój świat!
Unknown
On środa, 25 września 2013
Jakie przysmaki najczęściej wywołują
uśmiech na waszych twarzach? Czekolada, żelki? A może tatar z
Sokołowa? O tym ostatnim piszę, bo często na widok literki „E”
dostajemy gęsiej skórki i krzyczymy, że to ta wstrętna chemia.
Tymczasem nie wszystko, co się pod nią kryje, musi być dla nas
szkodliwe.
Jedzenie zdecydowanie wpływa na nasz
nastrój. Wszyscy mówią, że zdrowe produkty poprawiają nasze
samopoczucie, gdy tymczasem uśmiechamy się chrupiąc tłustego
kebaba lub hot-doga ze stacji benzynowej. Ostatnie odkrycia nauki
pokazują jednak, że korzystne zmiany wywołują w nas
przeciwutleniacze zwane karotenoidami. W przeprowadzonym niedawno
eksperymencie okazało się, że ich poziom w spożywanych pokarmach
był ściśle związany z nastrojem ludzi, którzy brali udział w
doświadczeniu. Co prawda poziom optymizmu badano przy użyciu testów
psychologicznych, ale liczy się sam efekt.
Karotenoidy to nic innego jak barwniki roślinne. Są one, jak już
wcześniej wspomniałam, antyoksydantami, a więc wspomagają procesy
obronne organizmu oraz zapobiegają szybkiemu starzeniu. Istnieje ok.
600 barwników roślinnych, ale największe znaczenie dla nas ma 6:
beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, likopen, luteina i
zeaksantyna. O pierwszym wymienionym chyba nie muszę zbyt wiele
pisać. Każdy, komu zależy na ciemnej cerze, szuka produktów,
które zawierają jego spore ilości, takich jak szpinak lub marchew.
Zastanawialiście się, dlaczego rośliny tak szybko nie usychają,
mimo że praktycznie przez cały czas są narażone na działanie
promieni słonecznych? Karotenoidy pochłaniają promieniowanie
ultrafioletowe, które powoduje powstawanie wolnych rodników,
neutralizując ich działanie. Aby zachować dobry wygląd i młodość,
koniecznie trzeba spożywać duże ilości warzyw i owoców.
Każdy z barwników ma swoje konkretne
zastosowanie i jest wykorzystywany w walce z różnymi chorobami.
Likopen skutecznie pomaga w leczeniu raka prostaty bądź żołądka.
Duże dawki alfa-karotenu i luteiny znacząco obniżają ryzyko
powstawania w organizmie nowotworu płuc. Luteina pozwala na lepsze
widzenie w nocy, zapobiega zaćmie i chroni siatkówkę oka. Jak już
wspomniałam, karotenoidy są powszechnie wykorzystywanymi
substancjami w procesie produkcji żywności. Najczęściej jednak
określa się je symbolami: E160a, E160b, E160c, E160d, E160e i
E160f. Mało kto z nas ma więc pojęcie, z czym tak naprawdę się
spotyka.
Weszłam na ten blog i jak zobaczyłam tytuł to pierwsze co mi przyszło na myśl to moje odchudzanie. W czasie tego procesu wyrobiłam w sobie fajny nawyk...ograniczyłam sól i tłuszcz do minimum. Na początku rodzina protestowała, ale teraz przywykli. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń