Unknown
On wtorek, 10 września 2013
Dziś spróbujemy
odpowiedzieć sobie na pytanie, czy z okazji nadchodzącej jesieni
warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. W końcówce lata, kiedy
opadają z nas wszelkie siły witalne, potrzebujemy znacznie więcej
witamin i minerałów, niż wcześniej. Ma to związek również ze
zbliżającą się zimą.
Podstawą
odżywiania się jesienią jest urozmaicenie pod względem produktów.
Warzywa takie jak brukselka, kalafior, papryka czy marchew bogate są
w składniki mineralne, które śmiało można, a nawet trzeba
włączyć do swojego menu. Dzięki ich spożywaniu możemy znacznie
wzmocnić odporność organizmu. To jednak nie wszystko, o co
powinniśmy zadbać. Niezmiernie ważne są produkty
przeciwdziałające stresowi, smutkowi oraz codziennemu zmęczeniu.
Należą do nich głównie suszone owoce, takie jak np. śliwki,
które zawierają spore ilości magnezu i żelaza – dwóch
antystresowych pierwiastków. Zdarza się, że potrafimy zrobić
wszystko, byleby tylko nie przytyć w czasie jesieni i zimy. Nic
bardziej mylnego. Jeżeli zaczniemy unikać węglowodanów, nasz
nastrój ulegnie obniżeniu. Wystarczy zachować umiar i spożywać
tzw. węglowodany złożone, które wolniej się wchłaniają i
dostarczają energii na długi czas. Ponadto czekolada zawiera
składniki o działaniu psychoaktywnym, które poprawiają nasze
samopoczucie.
Warto spożywać
również przyprawy, takie jak chili czy papryka. Pobudzają one mózg
do wydzielania endorfin. Natomiast goździki, cynamon i imbir
rozgrzewają organizm i korzystnie wpływają na nasze samopoczucie.