Unknown
On poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Najpowszechniej
znanym faktem z nim związanym jest to, że poprawia perystaltykę
jelit. Mówiąc wprost, spożywanie dużych ilości błonnika
znacznie przyspiesza przemianę materii. Dietetycy oraz inni
specjaliści od zdrowego żywienia uważają również, że odgrywa
bardzo ważną rolę w leczeniu cukrzycy i chorób układu krążenia,
ponieważ obniża poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki
usprawnianiu pracy jelit możemy o wiele łatwiej pozbyć się
toksycznych substancji zalegających w naszym przewodzie pokarmowym.
Nie chcemy przecież, aby przedostawały się one do krwiobiegu i tym
samym nas zatruwały.
Minęło mnóstwo
czasu zanim naukowcy zaczęli doceniać rolę błonnika. Wcześniej
był uważany tylko za niepotrzebny składnik pożywienia, ponieważ
ludzki organizm nie zawiera enzymów, które zdolne by były go
strawić. Od kilkunastu lat jednak jego działanie staje się coraz
bardziej zauważalne i odczuwalne. Czym właściwie jest błonnik? W
skrócie jest to grupa substancji zawartych w ścianach komórkowych
organizmów roślinnych. Warto więc, by nasza dieta była bogata we
wszelkiego rodzaju owoce i warzywa. Wraz ze stosowaniem
niskotłuszczowej diety możemy o wiele skuteczniej zapobiegać
nowotworowi jelita grubego. Dzięki spowalnianiu procesów
wchłaniania substancji z jelita cienkiego do krwi błonnik utrzymuje
stały poziom cukru we krwi. Wskutek tego nasza całodzienna energia
nie ulega wahaniom. Wszystkich pozytywnych działań błonnika nie
sposób tutaj wymienić.

Efektem spożywania
dużej ilości błonnika jest niższa zachorowalność na choroby
nowotworowe układu pokarmowego. Według Światowej Organizacji
Zdrowia przeciętnie człowiek powinien spożywać ok. 20 – 40 g
dziennie. Najlepszym rozwiązaniem jest również uzupełnienie go o
wodę spożywaną w ilościach co najmniej 2 litrów na dobę. Należy
unikać błonnika w formie tabletek, ponieważ łatwo wówczas o
przekroczenie limitów. Jeżeli wcześniej nie zawracaliśmy sobie
głowy zdrowym odżywianiem lub równoważeniem naszej diety, należy
stopniowo wprowadzać go do naszego jadłospisu, by nie zmieniać
nawyków żywieniowych z dnia na dzień.
świetny świetny blog! :D
OdpowiedzUsuńbędę tu często zaglądać! :)
ostatnio składałam CV do firmy Eco-Vital na dział rozliczeń, niestety za późno udało mi się załatwić wolne w obecnej pracy i rozmowa kwalifikacyjna przepadła ;(