- Home »
- błonnik , cholesterol , Eco Vital , tłuszcz »
- Dobry i zły cholesterol
Unknown
On piątek, 30 sierpnia 2013

Mało kto zdaje
sobie sprawę, że cholesterol spełnia również ważne funkcje w
naszym organizmie. Oczywiście pod warunkiem, że utrzymujemy go na
właściwym poziomie. Wystarczy zastosować się do kilku
podstawowych zasad. Najważniejszym
czynnikiem w walce ze złym cholesterolem jest regularny wysiłek
fizyczny. Wiemy, że ruch korzystnie wpływa na nasze krążenie i
sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, wskutek czego pomaga w
zapobieganiu miażdżycy i innych schorzeń.
Nie ma nic za
darmo. Chcąc poprawić poziom cholesterolu w naszej krwi, powinniśmy
zmienić nasze przyzwyczajenia żywieniowe. Warto ograniczyć ilość
spożywanych tłuszczy zwierzęcych oraz węglowodanów. Zamiast
pochłaniać niezdrowe potrawy, lepiej zastąpić je produktami
zawierającymi błonnik, który jest naszym najlepszym
sprzymierzeńcem w walce ze złym cholesterolem. Jedną z najlepszych
diet w tym przypadku jest dieta śródziemnomorska, oparta w głównej
mierze na surowych warzywach. W połączeniu z lampką wina daje
skuteczne efekty. Czerwone, wytrawne wino obniża poziom cholesterolu
oraz ciśnienie krwi. Ważnym elementem
kontroli jego poziomu są regularne badania. Mają one szczególne
znaczenie w sytuacji, gdy prowadzisz siedzący tryb życia, palisz
papierosy, masz problemy z nadwagą bądź jesteś w podeszłym
wieku. Objawy pojawiają się bowiem dopiero w późnych stadiach
chorób.
Kiedy pojawiają
się bóle w klatce piersiowej czy też w okolicach serca, są to
pierwsze symptomy choroby wieńcowej. Codzienne funkcjonowanie staje
się nie do zniesienia i potrzebujemy natychmiastowej pomocy
medycznej. Lekarze radzą
najczęściej, by osoby powyżej 20. roku życia sprawdzały poziom
cholesterolu przynajmniej raz na 5 lat. Jeżeli specjalista
stwierdzi, że pojawiają się jakieś problemy, może zalecić
częstsze kontrole.