Unknown
On piątek, 4 października 2013

Na wygląd oraz kondycję
naszej skóry największy wpływ ma witamina A. Przyspiesza ona jej
regenerację oraz działa nawilżająco. Łatwo się domyślić, iż
niedobór w tym zakresie przyczynia się do powstawania suchego,
złuszczonego naskórka oraz mniej korzystnego wyglądu zewnętrznego.
W branży kosmetycznej stosuje się retinol, nazywany stabilizowaną
formą witaminy A. Jest to także jej najłatwiejsza do
przedawkowania postać. Przesadzając ze spożyciem retinolu możemy
nabawić się poważnego zatrucia, nudności, biegunki oraz ogólnych
problemów z samopoczuciem. Przedawkowanie może skończyć się dla
nas skomplikowanymi w skutkach schorzeniami, takimi jak zaburzenia
widzenia, uszkodzenia wątroby oraz utrata włosów. Bardzo bogatym
źródłem witaminy A jest tran, jednak charakteryzuje się on dużą
zawartością retinolu. Są jednak o wiele bezpieczniejsze formy jej
przyjmowania. Beta – karoten, znany nam przede wszystkim z soków
marchwiowo – owocowych, stanowi doskonałe rozwiązanie dla naszej
codziennej profilaktyki żywieniowej. Jest on przyjmowany przez nasz
organizm tylko w takich ilościach, w jakich go potrzebujemy. Nie ma
żartów, moi drodzy. Kobietom będącym w okresie ciąży lekarze
stanowczo odradzają przyjmowania zbyt dużych dawek witaminy A,
ponieważ mogą one wywołać trwałe wady u dziecka.
Witamina C z kolei nie
stanowi praktycznie żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia. Jako
rozpuszczalny w wodzie składnik naszego pożywienia szybko ulega
zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury oraz tlenu. Wiąże się
to z tym, że wszelkie suszone owoce lub warzywa, pozbawione są
witaminy C. Jedyne, co może nam zaszkodzić, to jej niedobór. W
ramach ciekawostki warto wspomnieć o tym, iż witaminę odkryto
dzięki badaniom nad szkorbutem, czyli chorobą marynarzy, którą ów
niedobór powoduje. Witamina C doskonale rozpuszcza się w wodzie,
dzięki czemu odczuwany przez organizm nadmiar jest usuwany wraz z
moczem.
Przedawkować można
także witaminy z grupy B. Teoretycznie jest to niewykonalne, jeżeli
przyjmujemy je w formie świeżych owoców i innych naturalnych
składników. Mało prawdopodobne jest również przedawkowanie
witamin w postaci syntetycznej. Możemy jednak mieć do czynienia z
nieprzyjemnymi zaburzeniami neurologicznymi lub bezsennością i
zawrotami głowy.