Unknown
On poniedziałek, 16 września 2013
Wiemy,
że uzależnia i jest doskonałym przysmakiem na każdą okazję.
Leczy z depresji, wspomaga w nauce, ale także może być przyczyną
otyłości. Jak jest naprawdę? Czy te wszystkie właściwości
dotyczą również gorzkiej czekolady? Dziś kilka słów o tym,
dlaczego warto po nią sięgać.
Mowa
oczywiście nie o smaku, ale o jej pozytywnym działaniu,
udowodnionym zresztą naukowo. Gorzka czekolada zawiera więcej
przeciwutleniaczy niż owoce, przez co wpływa korzystnie na nasz
system odpornościowy.
Z przeprowadzonych badań wynika, że
antyoksydanty skutecznie zapobiegają wielu chorobom oraz opóźniają
procesy starzenia. W szczególności powinni ją spożywać
mieszkańcy dużych miast, którzy są bardziej narażeni na
działanie szkodliwych wolnych rodników. Wszelkie przeciwutleniacze
neutralizują ich negatywne działanie. Warto również zwrócić
uwagę na liczby:
- 228 mg magnezu (zawartych jest w 100 g gorzkiej czekolady);
- 720 mg potasu;
- 12 g błonnika.
Gorzka
czekolada stanowi także bogate źródło fosforu i cynku oraz kwasów
omega-6. Ponadto po jej zjedzeniu stężenie glukozy w naszych
organizmach rośnie dużo wolniej niż wskutek jedzenia pokarmów
bogatszych w cukier.
Istnieje
wiele stereotypów. Jeden z nich mówi, że czekolada wywołuje
próchnicę. Nic bardziej mylnego. Dzięki wysokiej zawartości
związków chemicznych zwanych taninami czekolada utrudnia odkładanie
się kamienia nazębnego. Nieprawdą jest także, że wywołuje
trądzik. Jeżeli zachowujemy umiar w jej spożywaniu, poprawiamy
kondycję naszej skóry dzięki flawonoidom, nawilżającym cerę i
udoskonalającym jej strukturę. Co więcej, badania wykluczyły
również związek między jedzeniem czekolady, a powstawaniem
migreny. Przesąd ten wyrósł z dość prozaicznej przyczyny. Otóż
po czekoladę sięgają często kobiety, u których zachodzą zmiany
hormonalne wywołujące właśnie migrenę. To właśnie te
dolegliwości są odpowiedzialne za uporczywe bóle głowy. Wreszcie,
nawiązując do pożytecznych dla nas właściwości tego jakże
popularnego przysmaku, czekolada zawiera hormony szczęścia, co
sprawia, że stanowi naturalny lek na obniżenie nastroju oraz
chandrę.
Dla
ciekawostki dodam, że gorzka czekolada może mieć działanie...
odchudzające! Jak to możliwe? Spowalnia trawienie i wywołuje
uczucie sytości, dzięki czemu spożywamy nieco mniej kalorii niż
zwykle. Co odróżnia gorzką czekoladę od reszty? Wysoka zawartość
kakao w zamian za cukier. Jeżeli koniecznie decydujemy się nawet na
czekoladę mleczną, warto kupić taką, której 70 % składu będzie
stanowiła miazga kakaowa.