Unknown
On wtorek, 24 września 2013
Winogrona to
prawdopodobnie jeden z pierwszych gatunków owoców, jakie człowiek
zaczął uprawiać. Stanowią źródło wielu niezbędnych nam
witamin i składników odżywczych, dlatego też zaleca się
spożywanie ich szczególnie w porze jesiennej. Ponadto jest to
podstawowy surowiec wykorzystywany do produkcji wina. Dlaczego warto
jeść winogrona? Opowiedzą o tym eksperci kulinarni z Eco-Vital.
Na pewno podnoszą naszą
odporność na wszelkie infekcje. Podwyższają poziom tzw. dobrego
cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy. Przynoszą korzyści
naszemu sercu oraz całemu kładowi krwionośnemu ze względu na
wysoką zawartość potasu. Zawierają także łatwo przyswajalną
przez nasz organizm fruktozę i glukozę. O dobrodziejstwachpłynących z jedzenia winogron można by było napisać bardzo
wiele. Warto jednak skupić się także na ich rodzajach oraz
sposobach pielęgnacji.
Winorośl uprawia się
najczęściej na słonecznych, ciepłych i chronionych przed wiatrem
zboczach. Dobrze nasłonecznione miejsca sprzyjają odpowiedniemu
rozwojowi owoców oraz wzrostowi ich jakości. Nasz klimat doskonale
nadaje się do uprawy winogron, choć oczywiście nie wszystkich
gatunków. Przede wszystkim należy zapewnić im gliniasto –
piaszczyste podłoże, które nagrzewa się w dość szybkim tempie,
dodatkowo przepuszczając ciepło.
Wyróżniamy dwa
podstawowe gatunki. Jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni do pysznych,
słodkich owoców po zerwaniu prosto z drzewa, powinniśmy sięgnąć
po jedną z odmian deserowych. Charakteryzują się one gęstym
miąższem oraz delikatną skórką. Sadzimy je przy podporach
mocowanych w ścianach budynków oraz wykorzystujemy jako ozdobę
murów. Możemy także uprawiać je w sposób tradycyjny, puszczając
je po drutach rozpiętych na mocno wbitych w ziemię słupkach. Są
one wytrzymałe na mróz i inne niekorzystne warunki atmosferyczne,
zimą jednak bezpieczniej jest okryć je w celu zabezpieczenia przed
niszczeniem pąków. Krótko mówiąc, odmiany deserowe, jak sama
nazwa wskazuje, najlepiej nadają się do jedzenia na surowo bądź
jako dodatki do wszelkich deserów. Dla miłośników wina najlepszym
rozwiązaniem będzie odmiana deserowo – winna, inaczej zwana
przerobową. Mamy tutaj takie gatunki jak rondo, które obficie
owocuje i daje możliwość uzyskania wysokiej jakości wina, ale
jest dużo mniej mrozoodporne. Wykazują za to dużą odporność na
choroby i różnego rodzaju grzyby.
Winogrona są na tyle
uniwersalne pod względem warunków atmosferycznych oraz walorów
smakowych, że powinny być uprawiane przez każdego, kto znajdzie na
nie odrobinę miejsca. Ich działanie do dziś wydaje się być
niedocenione. Bardzo dobrze wpływają na naszą cerę oraz
nawadniają nasz organizm. Przeciwdziałają wielu dolegliwościom
takim jak zaparcia, choroby nerek i wątroby.