Unknown
On wtorek, 10 września 2013
Dziś spróbujemy
odpowiedzieć sobie na pytanie, czy z okazji nadchodzącej jesieni
warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. W końcówce lata, kiedy
opadają z nas wszelkie siły witalne, potrzebujemy znacznie więcej
witamin i minerałów, niż wcześniej. Ma to związek również ze
zbliżającą się zimą.
Podstawą
odżywiania się jesienią jest urozmaicenie pod względem produktów.
Warzywa takie jak brukselka, kalafior, papryka czy marchew bogate są
w składniki mineralne, które śmiało można, a nawet trzeba
włączyć do swojego menu. Dzięki ich spożywaniu możemy znacznie
wzmocnić odporność organizmu. To jednak nie wszystko, o co
powinniśmy zadbać. Niezmiernie ważne są produkty
przeciwdziałające stresowi, smutkowi oraz codziennemu zmęczeniu.
Należą do nich głównie suszone owoce, takie jak np. śliwki,
które zawierają spore ilości magnezu i żelaza – dwóch
antystresowych pierwiastków. Zdarza się, że potrafimy zrobić
wszystko, byleby tylko nie przytyć w czasie jesieni i zimy. Nic
bardziej mylnego. Jeżeli zaczniemy unikać węglowodanów, nasz
nastrój ulegnie obniżeniu. Wystarczy zachować umiar i spożywać
tzw. węglowodany złożone, które wolniej się wchłaniają i
dostarczają energii na długi czas. Ponadto czekolada zawiera
składniki o działaniu psychoaktywnym, które poprawiają nasze
samopoczucie.
Warto spożywać
również przyprawy, takie jak chili czy papryka. Pobudzają one mózg
do wydzielania endorfin. Natomiast goździki, cynamon i imbir
rozgrzewają organizm i korzystnie wpływają na nasze samopoczucie.
Jesienią
zdecydowanie spada tempo naszej przemiany materii. Organizm spala
dużo mniej kalorii, niż mu dostarczamy. Chętniej sięgamy po
słodycze, by później żałować, że przybyło nam kilka
dodatkowych kilogramów. Zamiast spożywać puste kalorie, warto
skupić się na produktach zawierających błonnik, któremu również
poświęciłam wpis na moim blogu. Surowe warzywa i pełnoziarniste
pieczywo to doskonały sposób na jego dostarczenie organizmowi.
Dzięki temu poprawimy perystaltykę jelit i będziemy więcej spalać
w czasie, kiedy nasz organizm wykazuje największą pod tym względem
aktywność (ok. południa). W pracy rzadko mamy czas nad tym, by
zastanawiać się, co jemy. Jeśli wykażemy odrobinę zaangażowania,
możemy uniknąć późniejszych problemów z nadwagą. Nie chodzi o
to, ile jeść, ale jakiej jakości są to produkty. Przy okazji
wzmocnimy swój organizm i będziemy się czuli komfortowo przez cały
chłodniejszy okres naszego roku.